joi, martie 05, 2009

Tineri pentru mediu - vineri, 6 martie ora 12:00 in Gradina Botanica Iasi

Comunicat de presa
Iaşi, 05.03.2009

Tineri pentru Mediu

Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România (APLR) împreună cu Asociaţia “Tinerii Ecologi Români din Iaşi” (TERIS) şi Grupul Şcolar “Constantin Brâncuşi” – Iaşi au demarat, proiectul “Tineri pentru Mediu”. Acest proiect îşi propune desfăşurarea de prezentări pe teme de biodiversitate în şcolile şi liceele ieşene, şi în final construirea, cu ajutorul elevilor, de scorburi artificiale pentru păsări şi lilieci.

Astfel, cu ajutorul elevilor de la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi”din Iaşi au fost realizate în cadrul proiectului 20 de scorburi artificiale pentru păsări, care vor fi montate vineri (06.03.2009), ora 12.00 în Gradina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi.

Până în prezent urbanizarea a produs efecte dezastruoase pentru speciile indigene. Totuşi, exista zone propice pentru speciile salbatice, sugerând faptul ca oamenii nu distrug natura prin simpla lor prezenţa. Spaţiile verzi reprezinta un astfel de exemplu, însa şi condiţiile pe care acestea le ofera sunt limitate în ceea ce priveşte suprafaţa, hrana şi mai ales locurile de cuibarit sau adapost pentru păsări. Pentru speciile care îşi fac cuiburile în scorburi, lipsa arborilor batrâni scorburoşi reprezinta o condiţie limitativă. Şi cum, de regula, în parcuri se păstreaza exemplarele tinere, viguroase iar cele batrâne sunt tăiate din motive estetice sau de siguranţa (pentru a nu se prăbuşi) speciile ce folosesc scorburile drept loc de cuibarit sau adapost se vor gasi în număr mic sau pot chiar lipsi.
Astfel, proiectul Tineri pentru Mediu îşi propune o campanie de construire şi montare a scorburilor în spaţiile verzi, activităţi susţinute de elevi, care vor putea constata astfel ce rol pot avea în protecţia biodiversităţii şi a naturii în general. Astfel ei vor participa efectiv la asigurarea condiţiilor necesare pentru cuibărit şi adăpost, condiţii ce vor duce la creşterea diversităţii faunistice din spaţiile verzi ieşene, dând parcurilor un plus de frumuseţe şi transformându-le în frânturi veritabile de natura.
Parcurile, şi în general spaţiile verzi, sunt folosite de păsările şi liliecii antropofili ca arii de cuibărit, adăpost si hrănire. Prin montarea acestor scorburi artificiale vom asigura condiţiile necesare pentru cuibărit şi adăpost, condiţii ce de regulă nu sunt satisfăcute datorită vârstei mici a arborilor.

Prin activităţile din cadrul proiectului Tineri pentru Mediu dorim să implicăm cât mai mulţi tineri din şcolile şi liceele ieşene în conservarea avifaunei (păsări) si chiropterofaunei (lilieci) din zona urbana.

Baltag Emanuel Ştefan, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România – coordonator proiect, tel. 0726249309, e-mail: baltag.emanuel@gmail.com

Burdulea Brînduşa Maria, Asociaţia “Tinerii Ecologi Români din Iaşi”, tel. 0743656535, e-mail: brindusaburdulea@yahoo.com

Tineri pentru Mediu – e-mail: tineripentrumediu@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?