luni, martie 30, 2009

Intunecarea globala

Deseori auzim tot fel de pledoarii despre incalzirea globala si despre responsabilitatea de care ar trebui sa dam dovada pentru a reduce efectele incalzirii globale.
Unii considera ca de fapt incalzirea globala reprezinta un proces absolut normal si ca oricat ne-am opune noi, acesta este un fenomen ireversibil care are loc cu sau fara voia noastra.
Un gram de adevar exista, insa trebuie sa fim constienti ca activitatile noastre zilnice accelereaza fenomenul de incalzire globala.

Se pare ca pe langa incalzirea globala sunt si fenomene mai putin cunoscute, spre exemplu - intunecarea globala.

Intunecarea globala este un fenomen descoperit de mult timp, dar a fost ignorat doarece contrazicea incalzirea globala.

Desi ambele au efecte negative asupra climei si civilizatiei, intunecarea globala atenueaza fenomenul de incalzirea globala. Astfel, toate aprecierile facute in a studia cauzele si efectul fenomenului de incalzire globala sunt gresite, iar fenomenul de intunecare globala este subestimat.

Incercarea de a elimina incalzirea globala dar nefacand nimic pentru a elimina si intunecarea globala are un efect negativ ce consta in amplificarea fenomenului de incalzire globala.

Desi este acceptata in prezent doar la nivel de teorie, intunecarea globala, spun specialiştii, a fost cauza reala care a provocat decesul a sute de mii de oameni, prin anii ’80, care au murit de foame in Etiopia.

Povestea a inceput in anul 1960, cand Gerry Stanhill, un biolog englez, a fost chemat in Israel pentru a proiecta un sistem de irigatii.
Biologul trebuia sa masoare capacitatea Soarelui de a lumina aceasta tara. Nu s-a intamplat nimic spectaculos la momentul respectiv. Surpriza a aparut abia peste 20 de ani, cand Stanhill a repetat masuratorile. El a constatat atunci, cu stupoare, ca intensitatea luminii solare scazuse in Israel cu 22 %.
Biologul a facut in continuare cercetari pe aceasta tema si a descoperit o scadere a cantitatii solare cu 10 % si in Statele Unite, cu aproape 30 % in cateva zone din Rusia si cu aproximativ 16 % in insulele britanice. Desi efectul este variabil de la o regiune la alta, la nivel global s-a inregistrat un declin al cantitatii radiatiilor solare cu 1-2 %.
Gerry Stanhill si-a denumit descoperirea "Intunecarea Globala", dar lucrarea sa stiintifica, editata in 2001, nu a fost primita cu prea mare entuziasm de catre multi cercetatori. Iniţial, expertii s-au aratat sceptici fata de noua descoperire a lui Stanhill, atitudinea lor fiind una fireasca: mai putina energie solara ar fi trebuit sa raceasca planeta, cand, in realitate, toti oamenii vorbeau despre o incalzire accentuata a Pamantului.

Abia recent cercetarile biologului englez au fost confirmate de nenumarati oameni de stiinta care au utilizat modalitati diferite pentru masurarea intensitatii luminii solare, dar care au ajuns la acelasi rezultat: puterea de luminare si de incalzire a Soarelui asupra Pamantului este din ce in ce mai scazuta. In anii 2000, teoria Intunecarii Globale a fost recunoscuta la nivel mondial.

Unii oameni de stiinta considera la ora actuala ca efectele intunecarii globale au mascat efectul incalzirii globale intr-o anumita masura si ca reducerea intunecarii globale va conduce la viitoare cresteri in temperatura.

Climatologii insista ca sursele poluantilor care cauzeaza intunecarea globala cat si gazele de sera care cauzeaza incalzirea globala sunt probleme grave si reale care trebuiesc abordate conjunct si cat mai rapid.

Informatiile prezentate sunt preluate partial de aici si din documentarul pe care va sugeram sa-l vizionati.
Pentru a viziona documentarul, click pe imaginea de mai jos:

Intunecarea Globala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?