marți, martie 31, 2009

1 Aprilie - Ziua Mondiala a Pasarilor

Odata cu venirea primaverii ciripitul pasarilor, adierea blanda a vantului si copacii infloriti ne insotesc pretutindeni si ne aduc bucurie in suflet.
E anotimpul pe care il asteptam cu totii. Anotimpul in care parca plimbarile prin parc sau prin gradina sunt desprinse dintr-o poveste iar pasarile cantatoare ne impresioneaza cu minunatele lor spectacole.
Astazi putem spune ca este un peisaj desprins din realitate, nu ne-am dori ca maine sa afirmam ca e un tablou desprins dintr-o poveste.
Astazi, 1 aprilie, sarbatorim ziua celor mai gingase vietati, Ziua Mondiala a Pasarilor. Si nu e pacaleala...

" Aceasta sarbatoare isi are originea in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, fiind sarbatorita mai ales in scoli, dar a fost treptat abandonata in anii 1945-1950.
Se obisnuia ca elevii, sub coordonarea profesorului lor de stiinte naturale, sa instaleze pe 1 aprilie sau in duminica apropiata cuiburile artificiale pe care le construisera pentru pasari in timpul iernii.
Din 1993, Societatea Ornitolo­gica Româna, a de­pus eforturi pentru a stimula pro­fe­s­orii de biologie sa readuca in ac­tua­litate aceasta zi traditionala a pa­sarilor. In luna martie a anului 1994, Ministerul Invatamântului si Stiin­tei, in urma solicitarii SOR, si-a declarat acordul pentru organizarea in scoli a Zilei Pasarilor . De atunci, 1 aprilie – Ziua Pasarilor – este sarbatorita in fiecare an in România."

Noi continuam aceasta frumoasa traditie.
Astazi la ora 13:00, in cadrul proiectului "Tineri pentru Mediu" organizat de Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania- APLR si Asociatia TERIS se vor amplasa 16 scorburi artificiale pentru pasari, in Gradina Botanica ,,Anastasie Fatu”.

Lipsa arborilor cu scorburi afecteaza avifauna, in egala masura ca si urbanizarea. Aceasta actiune, cea de-a doua din cadrul acestui proiect, are ca scop sustinere populatiei locale de pasari , prin oferirea de locuri de cuibarit.

Proiectul se desfasoara pe o durata de 8 luni (01.02.2009 – 30.09.2009) si reprezinta, pe langa o metoda de educare a tinerilor, un mijloc de a atrage atentia asupra speciilor de pasari si lilieci existente în parcurile iesene.

Mai multe detalii de la prima activitate de amplasare a cuiburilor artificiale in cadrul proiectului "Tineri pentru Mediu" aici.

3 comentarii:

  1. pentru uni oameni nu conteaza natura , arunca hartiile pe jos si alte chesti dar nu e bine si daca cititi asta sa stiti ca sunt de la eco-scoala din cacica . de ziua apei noi am curatat paraul care tree prin fata scolii ( cacica ) si daca santeti si voi de la eco , faceti si voi ativitati !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim 1 chiar imi place ce ai facut si iti multumesc in numele naturii TOTI CARE PUTETI SA FACETI CEVA PENTRU NATURA (POZITIV) NU EZITATI

    RăspundețiȘtergere

Tu ce comnetezi?