sâmbătă, ianuarie 24, 2009

Cum sa fii ecologist?

Astazi multe autoritati vorbesc despre nevoia de a fi ecologist . Dar ma intreb, cati dintre noi stiu ce inseamna sa fii ecolog in adevaratul sens al cuvantului ; cati dintre oamenii de rand stiu ce inseamna termenul de “ecologie” si ce presupune insusirea de “ecolog”. Este simplu sa vorbim despre acesti termeni si sa ne batem in idei , proiecte , ordonante de guvern etc.
Insa, adresez o intrebare celor care conduc si care asteapta de la noi sa intreprindem actiuni ecologice: inainte de a-mi cere mie , cetateanului de rand, sa fiu ecolog , nu ar trebui sa imi explici ce inseamna si ce presupune acest lucru? Si nu ma refer aici la termeni ca “ecologie” sau “ecolog” pentru ca aceste definitii le pot gasi in dictionar .
Vreau sa stiu ce pot sa fac pentru a intreprinde actiuni ecologice si cum trebuie sa fac aceste lucruri pentru a ajuta mediul. Dar , intai de toate, trebuie sa vad in mod real consecintele actiunilor mele anterioare. Ni se spune in fiecare zi ca distrugem mediul – vreau sa vad cum , ni se spune sa folosim produse obtinute prin metode ecologice – vreau sa stiu de ce , si lista poate continua.
Este adevarat ca au existat diferite campanii de informare asupra acestor lucruri , insa au fost – unele mai exista inca – actiuni timide? Din punctul meu de vedere , in primul rand trebuie sa constientizezi omul asupra consecintelor actiunilor lui . In al doilea rand trebuie sa ii arati ce sa faca pentru a remedia lucrurile, incet , treptat, insa sigur. In al treilea rand , trebuie sa-i pui la dispozitie , cetateanului de rand , mijloacele necesare .
In zadar cunosc consecintele actiunilor mele , in zadar sunt dispus sa incerc remedierea lor , totul este in zadar daca autoritatile competente nu imi pun la dispozitie mijloacele necesare .
In momentul in care tragi un semnal de alarma si vrei sa remediezi lucrurile , fii prima data constient de cat de capabil esti si ce mijloace ai la indemana pentru a sustine de la cea mai mica – pana la cea mai ampla actiune de protejare a mediului .

Tu ce parere ai? E mai simplu sa dam vina pe altii? (Un cetatean de rand)

5 comentarii:

  1. nici nu stii cat de mult sunt de acord cu tine

    RăspundețiȘtergere
  2. cum putem dezvolta reteaua voastra si in licee.
    Sunt psiholog la Colegiul Andronic Motrescu Radauti, care are foarte multe clase de profil ecologic si de aceea ne intereseaza un astfel de proiect.
    Pentru contact trimiteti detalii pe e-mail marmelica@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ecolog este diferit de ecologist. (DEX) ECOLÓG, -Ă, ecologi, -e, s. m. și f. Specialist în ecologie. – Din fr. écologue; ECOLOGÍE s. f. Știință care se ocupă cu studiul interacțiunii dintre organisme și mediul lor de viață. [Var.: oecologíe s. f.] – Din fr. écologie; ECOLOGÍST, -Ă I. adj., s. m. f. (adept) al ecologismului; apărător al mediului ambiant. II. s. m. f. ecolog. (< fr. écologiste)

    Ca sa fi ecolog este necesar sa ai studii de specialitate (ecologie sau alte stiinte ale naturii - dif. ramuri ale biologiei mediului, biochimie, genetica, chimie etc.) si sa participi in programe de cercetare stiintifica a naturii axate pe studiul organismele vii existente intr-un habitat (biodiversitate), relatiile dintre acest organisme sub diferite aspecte (ierahie trofica, taxonmica etc) cat si relatiile acestor organisme cu mediul in care traiesc (habitatul). Ecologii sunt, cu alte cuvinte, specialistii in problemele de mediu.

    In schimb ecologist se poate declara oricine, inclusiv femeia de serviciu sau soferul de autobuz.

    RăspundețiȘtergere

Tu ce comnetezi?