luni, ianuarie 26, 2009

CSR sau important e sa le fie bine azi...

In ultimul timp se discuta des despre criza financiara, despre cum va fi sau despre ce se va intampla peste nu stiu cat timp.
De asemenea, se zice ca in aceasta situatie companiile se vor implica mai putin pe partea de CSR.
Ne intrebam si noi daca totusi exista cu adevarat CSR sau acesta reprezinta doar o strategie de marketing.
Presupunand ca nu toata lumea are cunostinte despre CSR, vom incerca sa-l prezentam succint (din punctul nostru de vedere) pentru a ne putea exprima opinia despre “a fi sau a nu fi”.
Despre CSR sau Corporate Social Responsibility se vorbeste de putin timp in Romania intrucat acesta a fost abordat la noi dupa anii ’90, sau mai bine zis, o data cu aparitia marilor corporatii in tara noastra.

Prin CSR intelegem responsabilitatea companiilor fata de angajati, fata de comunitate si fata de mediul inconjurator. O strategie pe termen lung.

1 Angajatii ar trebui sa fie motivati, sa beneficieze de un mediu deschis si competitiv, sa se investeasca in dezvoltarea lor si sa nu fie discriminati;
2 Sa se investeasca in dezvoltarea comunitatii locale pentru ca nu este suficient sa-i respecti regulile ci este nevoie sa se creeze oportunitati si sa se imbunatateasca calitatea vietii;
3 Mediul inconjurator (subiectul care ne place noua ;)) – afacerea trebuie condusa intr-un mod care sa protejeze si sa conserve mediul inconjurator; sa se tina cont de integrarea principiilor de mediu si ale dezvoltarii durabile in luarea deciziilor;

O companie, prin faptul ca este responsabila isi respecta angajatii, aduce o contributie benefica comunitatii, protejeaza mediul inconjurator, dobandind astfel o reputatie buna pentru a fi privita cu mai mult respect si incredere.

Atentie! A nu se confunda CSR-ul cu sponsorizarea, sunt lucruri total diferite.

Si acum, pentru ca am lamurit macar putin partea de CSR, cate companii din Iasi dau dovada de responsabilitate sociala corporativa? Dar din Romania? Putine.
Avem impresia ca marile companii care desfasoara la nivel national diferite actiuni, o fac doar pentru imagine, si nu neaparat pentru a imbunatati ceva, dar poate ne inselam.

La nivel local auzim rar de o actiune organizata in folosul cetateanului sau pentru protejarea mediului inconjurator.
Si asta deoarece putini sunt cei carora le pasa de ziua de maine, important e sa le fie bine azi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?