vineri, octombrie 30, 2009

Publicitatea lui Gabriel incalca legea

Comunicat de presa, Rosia Montana/ Romania; 30 octombrie 2009

Publicitatea mincinoasa incalca legea


Consiliul National al Audiovizualului este avertizat ca publicitatea lui Gabriel manipuleaza

Alburnus Maior a avertizat autoritatile romanesti despre campania manipulatoare a lui Gabriel care incalca legislatia in vigoare. Spoturile publicitare ale lui Gabriel difuzate pe canalele TV pretind ca proiectul de minerit de la Rosia Montana aduce beneficii Romaniei, fara ca titularul de proiect sa isi bazeze afirmatiile pe argumente legale si stiintifice reale.

In vara acestui an, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a constatat oficial ca publicitatea lui Gabriel contravine cerintelor legale din domeniu, dat fiind ca reclamele publicitare trebuie sa informeze corect publicul.
In urma unei sesizari, CNA a luat o decizie de intrare in legalitate a reclamelor lui Gabriel, respectiv ca spoturile publicitare sa isi continuie difuzarea cu conditia introducerii unei explicatii privind beneficiile reale care revin Romaniei, de pe urma proiectului de la Rosia Montana. Totusi, o noua sesizare transmisa de Alburnus Maior catre CNA Si Ministerul Economiei, solicita interzicerea completa a reclamelor publicitare si sanctionarea companiei Gabriel Resources, enumerand toate motivele legale care stau la baza acestei cereri.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta de Gabriel Resources in proportie de 80% (TSX:GBU) o companie fara experienta in domeniul mineritului, care planuieşte sa dezradacineze comunitatea din RosSia Montana pentru a realiza cel mai mare proiect de exploatare la suprafata a aurului din Europa.
RMGC a reinceput anul acesta o campanie de publicitate agresiva care consta printre altele in spoturi publicitare difuzate pe aproape toate canalele TV si radio din Romania.
Clipurile publicitare prezinta publicului un asa numit "Nou Proiect Rosia Montana" care, aparent, va aduce Romaniei beneficii in valoare de 4 miliarde de dolari si va reabilita mediul afectat de poluarea istorica cauzata de mina de stat de la Rosia Montana prin reimpaduriri a unor suprafete mai mari decat cele impuse de lege.
Un text de dimensiuni reduse completeaza finalul spoturilor publicitare cu informatia ca toate datele se regasesc in Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului (Raportul EIM), depus de RMGC la autoritatile romanesti in anul 2004, in scopul obtinerii acordului de mediu.

In argumentele sesizarii Alburnus Maior impotriva publicitatii mincinoase se arata urmatoarele:
1) RMGC nu poate pretinde ca detine un "Nou" proiect de minerit, deoarece legislatia cere ca in cazul unui nou proiect, cu modificari semnificative fata de proiectul initial, titularul trebuie sa depuna o noua cerere pentru obtinerea acordului de mediu si un nou Studiu de Evaluare a Impactului asupra Mediului;
2) RMGC nu are nici o baza legala in a pretinde ca mina va genera beneficii in valoare de 4 miliarde de dolari pentru statul roman.
Orice beneficii sau taxe care vor fi directionate catre bugetul public, depind de veniturile si profiturile inregistrate de mina. La randul lor, acestea depind de volumul productiei de aur si de pretul aurului pe piata.
Acesti factori sunt variabili si imposibil de estimat. In plus, dat fiind experienta din domeniu, nu este sigur ca statul roman va fi primul care va incasa beneficii din proiectul de minerit, deoarece Gabriel trebuie sa onoreze imprumuturile luate si dividentele actionarilor;
3) RMGC nu are nici un temei legal in baza caruia sa pretinda ca isi ia angajamentul sa acopere costurile poluarii istorice de la Rosia Montana.
Conform legii, aceasta problema este responsabilitatea statului roman iar Guvernul Romaniei a alocat deja prin mai multe Hotarari de Guvern, banii necesari pentru reabilitarea mediului, postinchidere a minei de stat;
4) Un Raport EIM nu poate fi folosit drept referinta stiintifica in promovarea proiectului, pana cand nu este acordata autorizatia de mediu. RMGC este inca departe de aceasta etapa.

"Am primit foarte multe mesaje din partea cetatenilor indignati de spoturile lui Gabriel. Asta ne-a incurajat sa trimitem sesizarea catre CNA. Speram ca evaluarea lor va fi impartiala si decizia va fi una corecta. Simbolic, am castigat deja, pentru ca stim ce reactii puternice au declansat reclamele lui Gabriel," declara Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Petitia Alburnus Maior poate fi accesata aici.

Puteti urmari un interviu cu Stefania Simion, activista Alburnus Maior, cu privire la contextul sesizarii, aici.

Un comentariu:

  1. 4) "Un Raport EIM nu poate fi folosit drept referinta stiintifica in promovarea proiectului, pana cand nu este acordata autorizatia de mediu. RMGC este inca departe de aceasta etapa".

    Imi pare rau ca trebuie sa va corectez dar pe baza unui Raport RIM se acorda autorizatia de mediu si nu invers. Decizia de emitere a autorizatiei de mediu apartine APM sau ARPM dupa caz si Raportul EIM poate fi folosit drept referinta stiintifica in promovarea proiectului si luarea deciziei,fiind un studiu elaborat de persoane fizice sau juridice atestate de MMDD. Dupa prezentarea acestuia in dezbatere publica si tinand cont de observatiile publicului se ia decizia de emitere sau nu a autorizatiei de mediu.

    RăspundețiȘtergere

Tu ce comnetezi?