marți, octombrie 27, 2009

Alimentatia eco – o asigurare de viata

Intr-o perioada in care termenul „eco” a luat amploare, mai ales in domeniul alimentatiei, ne-am propus sa venim cu cateva detalii despre ceea reprezinta acest concept.

Fie ca este vorba de alimente, de produse cosmetice, de ingrijire, de curatenie sau de suplimente nutritive, produsele eco – termen sinonim cu bio, or­ganic, biologic sau ecologic – sunt compuse strict din ingrediente organice, din plante nemodificate genetic, carora nu li s-au adaugat alte produse chimice.
Plantele se cultiva pe terenuri pe care nu a fost aplicat nici un ingrasamant chimic, planta culeasa fiind supusa macerarii fara a i se aplica procedee chimice iar, in ultima faza, ele sunt ambalate fara conservanti sau alti substituenti chimici si sunt certificate de organismele europene sau mondiale acreditate in acest sens (de exemplu Soil Association - unul dintre cei mai im­portanti certificatori ecologici din Europa).


Numerosi cer­ce­tatori din diverse tari ale lumii au demonstrat ca mancarea ecologi­ca este mai bogata in vitamina C, mi­ne­rale esentiale – calciu, magne­ziu, fier, crom – si antioxidanti.
Un alt atu al alimentelor ecologice este ca la prepararea acestora nu sunt folositi aditivi alimentari periculosi. Numai cca. 32 din cei aproape 300 de aditivi alimentari aprobati in UE sunt permisi in productia bio.
O dieta Bio este si cel mai bun mod de a reduce expunerea la reziduurile de pesticide periculoase, pentru ca in agricultura ecologica folosirea chimi­calelor de sinteza este interzisa. Circa 331 de tipuri de pesticide se folosesc in agricultura conventionala si reziduuri apar frecvent in manca­rea nonorganica.

Intre produsele naturiste si produsele Bio, diferenta o reprezinta pasii mentionati in procesul de productie. Produsele denumite generic naturiste, sunt bazate pe plante. Din totalul ingredientelor Bio, 100% sunt certificate Bio de organismele internationale acreditate.
Pana la urma ingredientele unei alimentatii sanatoase sunt timpul si respectul fata de natura, un ritm mai lent, mai apropiat de sufetul omului, departe de agitatia permanenta a societatii noastre. Iar aceaste metode contribuie in mod vizibil la starea de bine a organismului nostru...



Silvia Morsoaca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?