joi, noiembrie 19, 2009

AGRICULTURA ECOLOGICA


Originile agriculturii ecologice actuale se regasesc în prima parte a secolului trecut (1924) în teoriile filosofului german Rudolf Sheiner ale carui lectii au fost reunite de agronomul Pfeiffer în cartea “Agricultura biodinamica”. Era vorba de o agricultura bazata pe biologia dinamica, adica pe forta care rezulta din exploatarea influentei cosmice si a actiunii omului combinata cu folosirea îngrasamintelor organice.


La baza conceptului de agricultura ecologica sta ideea ca principala cauza a degradarii calitatii biologice a produselor agroalimentare consta în interventia necorespunzatoare a omului la diferite niveluri structurale ale biosferei, cele mai grave efecte asupra sanatatii omului rezultând din cumulul de greseli privind atitudinea fata de sol, plante si animale. Agricultura ecologica pune accent deosebit pe calitatea naturala a produselor obtinute, aspectele de ordin cantitativ si de productivitate nefiind pe primul plan. Acest tip de agricultura este o alternativa la agricultura intensiva moderna si o parte componenta a agriculturii durable. Acest model respecta legile naturii, scopul principal fiind obtinerea unor produse care sa nu dauneze sanatatii omului si mediului înconjurator.

În agricultura ecologica este permisa folosirea doar a îngrasamintelor organice (si acestea trebuind sa fie autorizate) : estericoli, purinele fermentate, compost de reziduuri organice, reziduuri vegetale si alte îngrasaminte verzi (ex. alge marine).


Importanta componentei ecologice va schimba cu siguranta si piata produselor agroalimentare si tendintele agriculturii din tara noastra, consumatorii, pe masura ce vor avea acces la informatie, devenint mai atenti si mai exigenti vis-à-vis de un aspect extrem de important al vietii noastre: combustibilul care ne tine în viata - hrana noastra zilnica.


Bibliografie:
Gumovschi Andrei, Indrumar pentru afaceri, viticultura ecologica
Hidalgo Luis Fernandez - Caño, Viticultura ecológica
w.w.w. ecototal.com


Felicia Ghimpu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?