vineri, august 28, 2009

Instituirea sitemului de "buy-back" pentru sticlele de plastic (PET)

PETITIE

Destinatar: Ministerul Mediului

Solicit Ministerului Mediului si tuturor factorilor cu atributii in politicile de mediu din Romania sa elaboreze o initiativa legislativa care sa instituie asa-numitul sistem de "buy-back" pentru sticlele de plastic (PET).

In linii mari, sistemul ar trebui sa functioneze dupa urmatorul principiu: la achizitionarea oricarei bauturi ambalate in sticla de plastic, cumparatorul va achita o garantie pentru sticla de plastic, garantie care, asa cum ii spune si numele, va fi primita inapoi de catre cumparator odata ce va returna sticla de plastic goala. Suma ce se va plati ca garantie va varia in functie de volumul sticlei de plastic (propun suma de 1 leu pentru un PET de 1.5 l).

Sistemul de colectare al PET-urilor (si de returnare a garantiei evident) va fi implementat in prima faza in marile lanturi de magazine, iar costurile legate de colectarea, manipularea, transportul si reciclarea sticlelor de plastic goale returnate vor fi suportate in comun (in parti ce urmeaza a fi stabilite ulterior) de catre marii producatori de PET-uri, Ministerul Mediului (din taxa de mediu) si firmele de reciclare ce vor accepta implicarea in acest sistem / program.

Scopul acestei masuri este acela de a reduce impactul negativ pe care sticlele de plastic il au asupra mediului inconjurator in tara noastra, precum si de a imbunatati gradul de reciclare al PET-urilor (PET-urile inseamna peste 30% din volumul de deseuri din Romania iar colectarea, reciclarea si tratarea acestora constituie o obligatie asumata de Romania din postura de membru al UE).
Sugerez Ministerului Mediului sa ia legatura cu institutiile similare din state ce aplica deja, cu succes, un astfel de sistem (Croatia, Germania etc.), pentru a beneficia de expertiza acestora in elaborarea si implementarea sistemului / programului.


Poti semna si tu petitia aici.

Aceasta reprezinta o idee buna iar un lucru este sigur: trebuie sa facem eforturi sustinute pentru a recicla cat mai multe dintre deseurile pe care le generam sau de ce nu, sa avem mereu in vedere un consum sustenabil al resurselor.

Fii si tu responsabil!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?