vineri, aprilie 20, 2012

Deseuri menajere - sa ne informam impreuna

Pentru ca vremea de afara e urata si se pare ca plimbarile vor fi amanate in perioada urmatoare, am decis sa nu pierd vremea lenevind, ci sa caut ceva interesant de citit. Dintr-o pagina in alta am ajuns la informatii despre deseurile menajere, aspecte legislative, dar si informatii de genul "Stiati ca....". Si pentru ca informatiile de acest gen sunt interesante,cel putin asa cred eu, am decis sa notez cateva aici, in speranta ca va vor fi de folos....

O cutie de aluminiu dispare natural in 100 de ani. Cojile de banane si cotoarele de mere dispar in 2 ani. Pungile din plastic dispar in aproape 30 de ani.

Sticlele din plastic nu se biodegradeaza complet niciodata. Ele se descompun in granule care sunt mancate de diverse vietati ca pesti, pasari sau viermi si raman in stomacul loc pana cand acestea mor.

Mucurile de tigara dispar in 2 ani, insa contin chimicale periculoase care afecteaza solul atunci cand se descompun.

Recicland 1 kg de aluminiu se salveaza 8 kg de bauxita, 4 kg de chimicale si 14kWh de electricitate.

200 de borcane de sticla sunt aruncate in fiecare secunda in
Marea Britanie.

Recipientele din sticla reprezinta, in medie, 9% din greutatea deseurilor menajere dintr-o casa, dar reprezinta peste 70% din greutatea ambalajelor reciclate din totalul deseurilor menajere.
Pana la 90% din sticla noua poate fi facuta din sticla revalorificata, ceea ce ar economisi energie si materie prima.O tona de chips-uri din cartofi intra in 12.000 de pungi pentru comercializare,ceea ce inseamna 12.000 de pungi goale de aruncat la gunoi.

Fiecare sticla de 1,5 litri de Coca Cola reciclata economiseste destula energie pentru a alimenta un bec de 60 de wati timp de 6 ore.

Ambalajele reprezinta 25%-35% din greutatea medie a unui cos de gunoi. Odata cu dezvoltarea rezistentei materia lelor si a tehnologiilor de productie s-a obtinut economisirea cantitatii de materie pentru fabricarea ambalajelor, insa nu a diminuat numarul acestora.
In comparatie cu acum 50 de ani: conservele sunt cu 50% mai usoare; cutiile de iaurt sunt cu 60% mai usoare; sticlele de lapte sunt cu 50% mai usoare; pungile de plastic sunt cu 50% mai subtiri.


Daca fiecare american si-ar recicla ziarul de duminica, in fiecare saptamana ar fi salvati 500.000 de copaci.Reciclarea conservelor din aluminiu poate genera economii de pana la 95%, poate reduce costurile la import si poate determina cu 95% mai putine gaze cu efect de sera decat producerea lor din materii prime.

Hartia este reciclabila, dar un functionar obisnuit arunca la gunoi 55 ² 70 de kilograme de hartie pe an. Americanii folosesc circa 4 milioane de tone de hartie pe an in birouri, destula cat sa se construiasca un zid de hartie inalt de 4 metri, de la New York pana in California.

Peste tot se vorbeste cat de important este sa reducem consumul, sa reutilizam si sa reciclam, insa inainte sa facem acest pas consider ca e primordial sa ne informam. Daca suntem bine informati vom intelege ca e bine sa fim prietenosi cu mediul inconjurator si vom intelege totodata si consecintele ignorantei noastre...
Deci sa facem impreuna primul pas - sa ne informam.

Un comentariu:

  1. da, bine.
    nu sint comentarii, nu e un subiect hot, pesemne:)
    eu am o intrebare: am auzit, la radio, acum citeva zile, despre o campanie de colectare a hirtiei, in Iasi. n-am retinut unde se petrece actiunea si am dat cautare pe net. nimic. era ceva cu 5 kg de hirtie, contra unui bilet la nu stiu ce spectacol, parca.
    stii ceva despre asta?

    RăspundețiȘtergere

Tu ce comnetezi?