joi, septembrie 22, 2011

Ziua fără mașini - 22 septembrie


În fiecare an pe 22 septembrie, oameni din întreaga lume se adună pentru a marca „Ziua fără mașini” și a promova alternative la automobilul personal sau de serviciu. Sute de orașe își închid centrele circulației auto, mersul pe jos, bicicleta, transportul public și alte forme de deplasare fiind încurajate.

Deși evenimentul are ca punct de plecare Europa (unde a avut loc pentru prima dată în 1998, în Franța) popularitate „Zilei mondiale fără mașini” a depășit cu mult granițele bătrânului continent: anul acesta, 1544 de localități din peste 40 de țări de pe 3 continente au ales să promoveze alternative mai puțin poluante la automobil.

Astfel, timp de 24 de ore în ziua fără mașini, peste 1600 de orașe din statele membre ale UE vor interzice accesul automobilelor pe arterele principale, cu scopul de a-i convinge pe șoferi să renunțe la deplasarea cu mașina, în timp ce altele vor inaugura servicii îmbunătățite de transport public, zone pietonale sau piste pentru biciclete.

În 2011, peste 2000 de orașe din diverse țări (dintre care 47 de orașe din Romania) participă oficial la Săptămâna europeană a mobilității, cu sau fără a marca specific și Ziua europeană fără mașini.

În Iași, seria evenimentelor va începe joi în Piața Unirii, de la ora 14:00, cu expoziția de desene Octav Băncila, de fotografii și un concurs de desene pe asfalt. De la ora 18:00, va începe un manifest pe două roți pe traseul Couou-Ștefan cel Mare-Podu Roș-Tudor Vladimirescu-Elena Doamna-Palatul Culturii.

UPDATE: oprirea circulației în centrul orașului a fost amânată pe sfârșitului săptămânii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?