sâmbătă, februarie 06, 2010

Studiu WWF: Defrisarea si poluarea sunt principalele probleme de mediu ale romanilor

Defrisarea padurilor si poluarea sunt principalele probleme de mediu resimtite de romani, potrivit unui studiu realizat de compania Synovate pentru WWF Romania. Poluarea aerului si a apei, poluarea industriala, lipsa parcurilor si in general a spatiilor verzi, precum si amenintarile cu disparitia unor specii de animale, reprezinta, de asemenea, motive de ingrijorare in randul romanilor.

Conform studiului WWF, peste jumatate dintre persoanele care intentioneza sa doneze bani pentru cauze de mediu considera protectia padurilor o cauza importanta, iar peste o treime dintre acestea ar face donatii pentru probleme precum managementul deseurilor si protectia Dunarii.

Pe de alta parte, aproape jumatate dintre persoanele intervievate nu au donat niciodata si nici nu intentioneaza sa o faca pe viitor, acestia motivand ca principal impediment lipsa banilor, dar si a lipsei de incredere ca banii ajung acolo unde trebuie.

In plus, in opinia romanilor, problema incalzirii globale si cea a schimbarilor climatice nu reprezinta o prioritate de mediu pentru Romania.


Continuare....

Sursa: Euractiv.ro

7 comentarii:

  1. Ideea este foarte corecta nimic de zis , in schimb exista o mica contradictie intre ceea ce se doreste si ceea ce exista practic.
    intr-o tara unde 70% sunt abia pe ultima treapta a piramidei lui Maslow , 15% nu au nicio legatura cu protectia mediului si inca 15% care gasesc diferite scuze este greu sa fie preocupati cand ei se gandesc la probleme legate de siguranta financiara.si legat de subiectul acesta se poate deschide o mare paranteza si se poate vorbi extraordinar de mult.
    locuitorii statelor dezvolate deja au o anumita situatie d.p.v financiar si este normal acum sa se gandeasca la protectia mediului si sa investeasca sume importante de bani in acest scop.

    RăspundețiȘtergere
  2. @mmrn: Eu cred ca o buna parte din populatia tarii noatre se situeaza, din punct de vedere al nevoilor, pe primele trepte ale piramidei lui Maslow (nevoi elementare biologie si nevoi de securitate, protectie), ultima treapta fiind reprezentata de nevoia de auto-realizare.

    Cat despre situatia financiara si protejarea naturii, tin sa va contrazic, nu cred ca e necesar sa ai o situatie financiara excelenta pentru a nu arunca deseuri pe jos, pentru a colecta selectiv gunoiul, pentru a fi mai atent la ceea ce cumperi, pentru a refuza sacosele de plastic, pentru a planta un pom si lista poate continua cu multe alte gesturi mici pe care le putem face zi de zi fara sa fie nevoie de costuri suplimentare.

    Pana la urma, din punctul meu de vedere, sa protejezi mediul poate inseamna si bun simt si cei 7 ani de acasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. @alexandrina ai dreptate insa tocmai asta e problema: educatia si cultura. am scris si eu pe blog de ce nu reciclam si cred 100% ca am dreptate in afirmatiile pe care le fac.
    si acum spune-mi te rog cum se explica faptul ca desi 80% sunt ingrijorati si preocupati , doar 20% din ei (si asta e caz fericit) iau intr-adevar o decizie- cea de a actiona bineinteles.
    si raman la principul conform caruia daca nu-l arzi pe roman unde-l doare (adica la buzunar ) nu se rezolva nimic. nu plateste?? ok..hai sa strangi deseuri si sa ecologizezi.
    legislatia bat-o vina e cel mai mare deseu.

    RăspundețiȘtergere
  4. @mmrn:cum as explica eu faptul ca "desi 80% dintre noi suntem ingrijorati si preocupati, doar 20% iau intr-adevar o decizie - cea de actiona", simplu: COMODITATE."De ce sa fac eu cand ar putea sa faca altul?"
    Multi cred ca lucrurile mici ar trebui facute de niste autoritati probabil, de stat, de guverne, etc.
    NU,totatl eronat, noi suntem schimbarea pe care dorim sa o vedem in jurul nostru, daca noi nu ne schimbam si nu-i determinam si pe cei din jurul nostru sa se schimbe nici un guvern nu va reusi sa schimbe ceva.
    Evident ca si institutiile statului au rolul lor pe care trebuie sa si-l indeplineasca.

    Cred ca si aplicarea unor amenzi drastice ar mai misca ceva...dar nu e mereu cea mai buna solutie.

    RăspundețiȘtergere
  5. @alex din experienta personala, solutiile simle sunt si cele mai eficiente si exista doar cateva : 1. amenzi foarte drastice (in Germania , Olanda , US iei de la 1000 pana la 2000 $/EUR pentru ca arunci ceva pe jos si crede-ma acolo sunt cu ochii pe tine , nici nu stii de unde apare individul care amendeaza)
    2. ii limitezi accesul
    3. educatie continua inca din scoala pentru domeniul acesta
    4. implicare fortata daca benevola nu se poate
    5. puterea obisnuintei daca functioneaza cele de mai sus :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @mmrn: de acord cu tine :)
    1. ce ne facem daca in Romania s-ar aplica amenzi insa persoanele in cauza nu ar avea cum sa le plateasca? Munca in folosul comunitatii?...si asta pana s-ar auto-educa?
    2. ii limitam accesul la ce?
    3. intr-adevar educatia are un rol extrem de important, insa nu e de ajuns doar cea din scoala, este nevoie si de educatia din familie, anturaj;
    4. ;))
    5. asa e;

    Cred ca subiectul acesta poate fi mult dezbatut, ba chiar s-ar putea scrie o carte ;).

    RăspundețiȘtergere
  7. @alex
    1 - corect
    2 - la a folosi anumite categorii de "bunuri" ( (in anumite parcuri/spatii verzi rezervate pentru picnicuri sau activitati de genul acesta sa fie permis accesul pe baza de unor "pasapoarte de o zi" si sa te verifice in ce perimetru ai stat si cum ai lasat dupa ce ai plecat )
    3 - cei 7 ani de acasa sunt cei mai importanti si cine e bine educat tine cont de ei si in anturaj si poate chiar influenta anturajul in sens pozitiv
    4 - corect
    5 - evident

    RăspundețiȘtergere

Tu ce comnetezi?