marți, februarie 16, 2010

Grupul de Lucru Deseuri 3 R

16 februarie 2010

Constituirea primului Grup de Lucru Deseuri in cadrul Coalitiei pentru Mediu

Grupul de Lucru Deseuri 3R s-a constituit oficial la Braşov, în cadrul întrunirilor din 11 – 14 februarie în prezenţa a 32 de reprezentanţi din partea urmatoarelor ONG-uri si asociatii patronale din toata tara: Asociatia Sighisoara Durabila, Mare Nostrum, Asociatia Leii de la Sisesti MM, Fundatia Ecosilvex 2000, Asociatia Ecologista Floarea de Colt, FERIMED, UNIMED, ARL, Ecoevalind, Viitor Plus - Asociatia pentru Dezvoltare Durabila, Asociatia Mai Bine, Asociatia TERIS, Agent Green, Asociatia Ecouri Verzi, EcoMinig Platform, Asociatia Kogayon, Asociatia Brasovul Verde, Asociatia Iubim Natura, Asociatia Ecologica Turismverde Bucureşti SA / Universitatea Bioterra, Let`s do it Romania, Asociatia Tinutul Secuiesc Verde, Asociatia pentru Protectia Mediului Green Cross Simleu Salaj, Tinerii Ecologisti Natura TE-N, Salvati Dunarea si Delta.

In cadrul discutiilor au fost identificate obiective comune legate de promovarea gestiunii integrate a deseurilor in Romania. Au fost stabilite obiective specifice pentru orizonturile 2010, 2015, 2020 si s-a convenit asupra modului de functionare a Grupului si de coordonare a angajamentelor la nivel local, national si european.

Grupul isi propune sa actioneze ca un interlocutor structurat, eficient si reprezentativ al societatii civile alaturi de ceilalti actori institutionali majori din domeniul gestiunii deseurilor. Demersul apare ca o necesitate confirmata atat de situatia actuala preocupanta a infrastructurilor si serviciilor cat si de amploarea constrangerilor si responsabilitatilor asumate de autoritatile centrale si locale conform statutului de stat membru al Uniunii Europene.

Prima zi a intrunirilor de la Braşov a fost consacrata dialogului cu reprezentanti ai industriei – producatori (ambalaje si echipamente electrice si electronice), reciclatori si salubristi: Federatia Patronala a Industriei din Romania, Romalimenta, EcoRomAmbalaje, Environ, Recolamp, Gremlin Computers, Asociatia Romana pentru Salubritate. Au fost inventariate competentele specifice, obiective convergente si complementare, oportunitati de cooperare si suport.
Urmatoarele zile au permis prezentarea proiectelor individuale si identificarea proiectelor care – cu suportul Grupului - pot primi o dimensiune regionala sau nationala prin extinderea perimetrelor de implementare, prin replicare sau partenariate.

Concluziile reuniunilor de la Brasov orienteaza atentia Grupului spre cele mai eficiente cai si mijloace de actiune: (1) participarea la demersul de reglementare, (2) accesarea surselor nationale si europene de finantare, (3) partenariatul intre membri Grupului si cel cu alti actori institutionali, (4) crearea si dezvoltarea unei platforme de comunicare interna/externa dedicata actorilor, problematicii si actiunilor in domeniul gestiunii integrate a deseurilor (municipale).

Comitetul de coordonare format din: Ionut Georgescu (CEDD), Dan Barbulescu (Salvati Dunarea si Delta), Gyorgy Deak (EcoMining Platform), Ilie Brie (CEDD / ARL), Daniela Serban (Asociatia Ecologista Floarea de Colt), Florin Suciu (Asociatia Iubim Natura) , Alexandrina Dinga (Asociatia TERIS), Secretariatul (CEDD) si responsabilul de Comunicare (SDD) – au fost desemnati sa promoveze actiunile viitoare si sa asigure comunicarea, logistica si vizibilitatea Grupului.

Urmatoarele reuniuni generale au fost fixate pentru lunile mai-iunie, respectiv octombrie.
Pe termen lung Grupul de Lucru Deseuri 3R din cadrul Coalitiei pentru Mediu isi propune sa angajeze si sa promoveze – alaturi de ceilalti actori – actiuni care contribuie la indeplinirea obiectivelor nationale si europene din domeniul deseurilor.
Pe termen mediu Grupul doreste sa elaboreze o strategie si un plan de actiune pentru (1) prevenirea si reducerea cunsumului generator de deseuri, (2) valorificarea resurselor obtinute din deseuri si (3) implementarea serviciilor de salubrizare si de colectare selectiva pentru ansamblul teritoriului national.

Obiectivul urmatoarelor luni il constituie consolidarea unui mod coerent si eficient de cooperare cu actorii din domeniul deseurilor (autoritati publice – industrie - populatie – ONG-uri) si implicarea in actiunile de implementare si amendare a reglementarilor nationale: strategia si planul national de gestiune a deseurilor, modificarea si completarea legislatiei in domeniu.

Un comentariu:

  1. Salut initiativa
    Presedintele EcoMining Platform este Deak Gyorgy

    RăspundețiȘtergere

Tu ce comnetezi?