luni, ianuarie 25, 2010

VITICULTURA ECOLOGICA SI BIOLUNARA


Viticultura ecologica (sau biologica) este o ramura a agriculturii ecologice dedicata cultivarii vitei de vie. Aceasta are ca obiectiv principal realizarea ecosistemului viticol de tip climax, analog climaxului din ecosistemele naturale. Acest model limiteaza interventia omului în ecosistem si impune integrarea în regulile generale ale biosferei.

Mergând pe aceasta idee, viticultorii ecologici evita pesticidele si fungicidele, au în vedere ritmul lunii si al planetelor (viticultura biolunara) si fertilizeaza solul cu produse naturale. Cel mai folosit este preparatul 501 care se obtine punând estericol într-un corn de vaca ce se îngroapa în vie pe durata iernii, fertilizându-se în acest fel aproximativ un hectar.

Multi dintre viticultori iau în considerare calendarul biodinamic anual elaborat de o specialista în agricultura - germana Maria Thum. Aceasta, în functie de fazele lunii, clasifica zilele în fructe, flori, frunze si radacini. În primele doua tipuri de zile strugurii si vinul se manifesta pozitiv iar în ultimele doua zile, negativ.

Viticultura biolunara este o îmbinare între agricultura ecologica (sau biodinamica) si fazele lunii, care s-a dovedit ca au o influenta foarte importanta în viata plantelor. În cadrul acestui concept, strugurii, care sunt obtinuti exclusiv cu metode de tratament naturale, sunt culesi pe luna noua când seva urca si se concentreaza în fruct. “Viticultorii lunatici” - asa cum sunt numiti - îsi sustin teoria si prin faptul ca daca luna influenteaza mareele si toate organismele vii de ce n-ar face-o si cu niste particule atât de mici si fragile cum sunt cele care compun bobul de strugure?


Felicia Ghimpu

Surse:

Gumovschi Andrei, Viticultura ecologica, îndrumar pentru afaceri

Hidalgo Luis Fernandez - Caño, Viticultura ecologica

foro.e-nologia.com

http://www.ecototal.com/

http://www.gourmetvinos.com/ - Enric Ribera Gabandé

2 comentarii:

  1. Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. as dori sa aflu daca cu o diploma de absolvent in ecologie si protectia mediului, ma pot angaja in cadrul DSP?, muultumesc

    RăspundețiȘtergere

Tu ce comnetezi?