duminică, decembrie 13, 2009

Comunicat post eveniment - veghe internationala

THE WORLD WANTS A REAL DEAL!


Iasi, 13 decembrie 2009

18 orase din tara au vegheat timp de o ora in data de 12 decembrie, pentru a transmite mesajul „THE WORLD WANTS A REAL DEAL” catre decidentii si negociatorii care participa la Conferinta Partilor la Conventia Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, la Copenhaga, in perioada 7-18 decembrie.

In urma apelului mondial lansat de Comunitatea AVAAZ.org, reprezentantii Coalitiei ONG-urilor pentru mediu din Romania[1] si sustinatorii lor au aprins lumanari in Bucuresti, Miercurea Ciuc, Targu Mures, Brasov, Cluj Napoca, Bacau, Timisoara, Braila, Arad, Pascani, Oradea, Rasinari, Turda, Maureni, Iasi, Resita, Odorheiu Secuiesc si Campina. Acest eveniment s-a desfasurat de alte sute de organizatii neguvernamentale si cetateni de pe glob si a subliniat importanta unui rezultat ambitios si durabil al summit-ului de la Copenhaga.

Miza summit-ului de la Copenhaga, la care participa reprezentanti din 192 de state, este semnarea unui nou acord cu caracter obligatoriu pentru semnatari, care sa limiteze eficient emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial. Acest nou acord ar urma sa il inlocuioasca pe cel semnat la Kyoto, in 1997, care urmeaza sa expire în 2012.

Un rezultat ambitios si durabil ar trebui sa intruneasca cel putin urmatoarele caracteristici[2]:
- sa includa angajamente clare privind: pentru limitarea cresterii temperaturii globale la 2 grade C, oprirea cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2017 si mentinerea concentratiei de CO2 in atmosfera la 350 ppm;
- Tarile industrializate sa isi asume o tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de minim 40% fata de nivelul din 1990 pana in 2020 si 80% pana in 2050, prin reduceri la nivel national si sa sprijine tarile in curs de dezvoltare in limitarea emisiilor din industrie;
- Emisiile generate de despaduriri si degradarea padurilor sa se reduca la zero pana in 2020, iar aceste actiuni sa beneficieze de o finantare de minim 35 miliarde USD anual din partea tarilor dezvoltate;
- Statele dezvoltate sa finanteze printr-un fond public actiunile din tarile in curs de dezvoltare cu cel putin 195 mld. USD anual;
- Rezultatele acordului sa fie obligatorii si sustinute de un cadru legal la nivel national, reprezentand o noua etapa de implementare a Protocolului de la Kyoto, care sa includa obligatii si pentru SUA si tarile in curs de dezvoltare.

Asteptarile legate de rezultatele summit-ului de la Copenhaga sunt mari, ca si costurile asociate lipsei unui acord. Nu timpul este cea mai mare problema a acestei runde de negocieri, ci vointa politica. Continua sa fie urgent ca liderii lumii sa ofere rezultate concrete la Copenhaga.

[1] Coaliţia ONG-urilor de mediu din Romania este un grup informal constituit la initiativa a 50 de ONG-uri de mediu, în noiembrie 2009, ca urmare a organizării Forumului ONG de Mediu (www.forumdemediu.ro).
[2] Pozitia oficiala a Climate Action Network (www.climatenetwork.org), sustinuta de Coaliţia ONG de Mediu din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?