sâmbătă, decembrie 05, 2009

5 decembrie – Ziua Internationala a Voluntarilor

Din decembrie 1985, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, guvernele sunt invitate sa sarbatoreasca in fiecare an, la 5 decembrie, Ziua Internationala a Voluntarilor.

Aceasta zi reprezinta un bun prilej de a transmite, si noi, ganduri de apreciere acelora care isi gasesc sau isi fac timp pentru activitati de voluntariat.
Voluntariatul reprezinta o buna modalitate de implicare pentru a imbunatati sau chiar rezolva o anumita problema locala, nationala sau globala.

In Romania, voluntariatul inca mai este denigrat deoarece poarta povara muncii patriotice din timpul regimului comunist. Insa nu trebuie sa confundam munca patriotica la care, de fapt, uneori erai adus fortat, cu voluntariatul care reprezinta un act de vointa proprie pentru o cauza pe care ti-o alegi.
Profit de aceasta zi pentru a felicita colegii din Asociatia TERIS pentru toate activitatile pe care le desfasoara, ma bucur sa vad ca acest grup de tineri, voluntari, functioneaza pe baza celui mai ieftin si ecologic combustibil – entuziasmul. Printre obiectivele asociatiei noastre se afla si dorinta de a aduce in atentia iesenilor ideea de voluntariat pentru protejarea mediului.

Chiar daca uneori suntem acuzati de idealism pentru ca avem curajul sa iesim sa strangem gunoie, sa plantam, sa reciclam, sa educam…suntem convinsi ca prin gesturile noastre reusim sa contribuim la binele tuturor.

Astazi, cativa voluntari TERIS au marcat Ziua Internationala a Voluntariatului printr-o mai veche activitate de colectare selectiva a deseurilor de hartie (separare de plastic) din Universitatea “Al.I.Cuza”. Hartia urmeaza a fi reciclata pentru a contribui astfel la economisirea resurselor naturale, la reducerea cantitatii de deseuri de la groapa de gunoi neecologica a orasului si, categoric, la salvarea unor pomi. Initiativa face parte din programul IaSi Recicleaza.

Tot azi, de Ziua Internationala a Voluntariatului, inimosii voluntari TERIS l-au intalnit pe d-ul prof. univ.dr. Gheorghe Popa, prorector in cadrul Universitatii "Al.I.Cuza", care insotit de un invitat din Elvetia ne-a adresat cuvinte frumoase pentru actiunile pe care le intreprindem. Va multumim! Recunoasterea si aprecierea muncii depuse pentru o cauza sunt "combustibili" la fel de buni si ecologici care asigura buna functionare a intregului sistem de voluntariat.

Cu ceva timp in urma, de la piticul nostru, Mihaela Cristea, aflam de este important sa fii voluntar.
Si nu uitati ca 2011 va reprezenta Anul European al Voluntariatului...dar pana sa va hotarati ce ati putea face in 2011 va propun sa va aranjati ghetutele ca in seara aceasta vine Mos Nicolaie. Sper ca nu are nevoie de foarte multe nuieluse, nu de alta, dar ma gandesc la natura... ;)

Alexandrina Dinga



Foto - Scoala Studenteasca de Ecologie 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?