duminică, mai 10, 2009

Coltul meu verde la Iasi de Ziua Europei

Pe 9 mai, de Ziua Europei, in cadrul initiativei CIVIKA, “Coltul meu verde”, am dat viata celor 12 stelute ale Uniunii Europene si am ingrijit un spatiu “verde” situat in perimetrul Universitatii “Al. I.Cuza”.
Cu mult entuziasm am aratat ca putem fi schimbarea pe care o dorim iar pentru aceasta este nevoie de incredere, perseverenta si buna vointa.
Pe parcursul mai multor ore am pus mult suflet pentru verdele curat si aerul cu mai mult oxigen de care avem atata nevoie.

Cu o echipa de aproximativ 20 de persoane am demarat actiunea “Coltul meu verde” sambata, in jurul orei 11:00.
Inarmati cu sape, harlete, greble, stropitori si mult optimism am trecut la treaba. In primele minute ne-am speriat putin de ceea ce urma sa fie intrucat sapa/ harletul nu reusea sa patrunda mai mult de 4-5 cm in pamanatul foarte uscat, tasat si pietros... insa acest lucru nu ne-a descurajat sa ne ducem misiunea verde pana la capat.

Dupa ce am sapat si afanat bine solul, ne-am asigurat ca solul are si apa necesara semintelor de gazon pe care le-am utilizat pentru a transforma coltisorul intr-o frumoasa oaza de verdeata.
Trecatorii ne priveau ciudat si nu stiau ce se intampla. Intr-adevar lucrurile bune par ciudate…oare de ce ?

Cuvintele nu pot exprima acum starea minunata pe care am avuto cu totii in tipul activitatii, energia pozitiva care “plana” deasupra noastra.
E incredibil sa poti sa ajuti, sau sa schimbi ceva in jurul tau ! Incearca si tu si o ne intelegi.

O persoana draga noua , a venit la sfarsit si ne-a adresat cuvinte frumoase pentru activitatea desfasurata si astfel ne-au mai crescut si doua aripi. Am primit si sfaturi despre ce s-ar putea face ca terenul sa arate mai bine si nu in ultimul rand a demostrat ca nici domeniul biologic nu ii este necunoscut.


Le multumim celor care au ajutat la realizarea acestei activitati, voluntarilor, d-ului Prof.dr. Tanase care ne-a asigurat ca vom avea toate materialele necesare si d-nei Prisecaru care intotdeauna a fost alaturi de noi si ne-a incurajat.
Evident ca de la aceasta activitate nu a lipsit nici Dan Dumitrescu, fizic nu avea cum sa fie alaturi de noi, insa ne-a sprijinit atat cat a putut de la distanta...

Munca noastra nu s-a terminat aici pentru ca trebuie sa aveam grija ca semintele de gazon sa incolteasca ;) si de ce nu, sa contribuim ca in inimile tuturor sa incolteasca mai mult spirit civic.

Iata, in fotografii, ce s-a intamplat sambata:


Asa arata la inceput terenul - multe buruieni, pietre si pamant tasatEchipa care a dat startul (doar o parte, ceilalti au venit pe parcurs)Asa...de unde incepem?Mai intai eliminam buruienileNe straduim sa afanam solul, am rupt vreo 2 sape :((Unii cu sapa, unii cu harletul, unii strang pietrele, unii ecologizeaza


Se munceste nu gluma


Am fost impresionati si de ajutorul venit din partea lui Petrica - un pusti de vreo 9 ani care locuiesti in apropierea universitatii


Nici cea mai mare "piatra" nu a stat stat in calea noastra


Mai respiram, cand avem timpAm ajuns si la momentul mult asteptat - stelutele UE


Le dam viata stelutelor UEAm sadit 12 craite sau vazdoage (Tagetes patula) - Domnul profesor a stiut


Cum arata steagul UE? cu stelute naturale


Pfiuuu...si ne-am straduit sa caram apa, sa udam bine solul, pentru a creea conditii prielnice semintelor de gazon


Curatam si pomii


Pentru a ne da o mana de ajutor au venit si Alex (AIESEC)
si Roberto - Spania . Multumim!


Dragutza Toffy a muncit de zor si in acelasi timp a exersat si limba spaniola


Cristi - sleit de puteri dar cu atat de multa energie pozitiva incat ar putea muta si muntii din loc


"Copii, e incredibil ceea ce faceti voi!" ne marturiseste Domnul Profesor Oprea
E stiut deja, mereu alaturi de tineri, incurajeaza si ofera oportunitati.
Ne-am bucurat tare mult ca Domnul Profesor ne-a vizitat si felicitat.


Nu uitam nici de cei doi tei adusi de la Bruxelles si plantati anul trecut de Ziua EuropeiAsa arata terenul la final! Peste putin timp o sa apara si gazonul.

Punem suflet pentru natura!

2 comentarii:

  1. FELICITARI!Se vede ca a-ti muncit mult, si imi pare rau ca nu am putut veni si eu sa va ajut.Felicitari inca o data,pentru echipa T.E.R.IS. si pentru cei care au venit sa munceasca alturi de voi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari!!!
    Sunt mandra de voi, de intreaga echipa T.E.R.I.S. Se cunoaste ca incepe sa creasca putin cate putin, deasemeni si cu roade.
    Multa bafta si la cat mai multe realizari.

    RăspundețiȘtergere

Tu ce comnetezi?