miercuri, martie 21, 2012

22 Martie, Ziua Mondiala a Apei



Ziua Mondială a Apei se sărbătorește în fiecare an pe data de 22 martie.Această zi se sărbătorește din anul 1993 in România însă decizia acestei sărbători a fost luată cu un an înainte în 1992 la 22 decembrie în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro.
Scopul acestei zile este acela de a aduce în atenția opiniei publice problemele legate de protejarea atât calitativă cât și cantitativă a apelor si de valorificare a resurselor de apă.
În fiecare an, sărbătorirea se face sub un slogan. Ca exemplu în 2010 națiunile și-au reafirmat dreptul la o apă de calitate mai bună, sub sloganul : Clean water for a healthy world („Apă curată pentru o lume sănătoasă!”) , în 2009: Transboundary waters(Apele transfrontaliere): sharing water, sharing opportunities, în 2008: Sanitation(Canalizare); în 2007: Coping with water scarcity(Depașirea deficitului de apă).



Încă din copilărie, fiecare dintre dumneavoastră a învățat că apa este sursa vieții. La rândul nostru, am transmis acest mesaj în familiile noastre, ca o moștenire ce trebuie păstrată și respectată ca atare.De Ziua Mondiala a Apei vă încurajez sa fim mai atenți la cantitatea apei pe care o folosim. Unele părţi ale globului sunt inundate, altele suferă puternic de pe urma lipsei apei. Iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Aşa că revine fiecăruia dintre noi responsabilitatea de a consuma cu măsura apa, de a nu o irosi şi de a încerca să luăm deciziile bune pentru mediul din jur.



Cum să economiseşti apa

Nu spăla haine puţine, ci încarcă maşina de spălat la maxima capacitate!
Spală fructele şi legumele într-un castron cu apă, nu la robinet. Apa rămasă poate fi apoi folosită la udatul florilor!
Decât să laşi apa să curgă până se răceşte, mai bine umple o sticlă şi pune-o la frigider. Vei avea apă rece repede!
Nu fierbe un ibric plin cu apă, când ai nevoie doar de o ceaşcă !
Spală-ţi maşina cu o găleată de apă şi un burete. Vei economisi enorm, ţinând cont de faptul că o spălare automată înseamnă consumarea a 32-100 de litri de apă!
(Agenţia Europeană de Mediu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce comnetezi?