duminică, decembrie 25, 2011
Craciun Fericit!!!!
Membrii Asociatiei "Tinerii Ecologi Romani din Iasi" ureaza tuturor colaboratorilor "Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi si multa Sanatate"!!!!! Craciun fericit!!!!
marți, noiembrie 01, 2011
Proiectul Turnul Nostru
Astazi sunt foarte aproape de a reusi sa intre in finala competitiei Pepsi Refresh alaturi de alte 9 proiecte din Romania. Din cele 10 proiecte, marele castigator va primi un grant de 20 000 de dolari pentru a implementa proiectul propus.
Ce trebuie sa facem noi? Sa trimitem acest proiect in finala si sa le dam sansa tinerilor de mai sus sa aduca grantul la Iasi!
Iata cel putin 3 motive pentru care consider ca acest proiect merita sa castige:
- Pentru ca e un proiect ambitios, care, odata realizat, are potential sa devina un loc simbol pentru Iasi, o dovada ca daca ne mobilizam putem face chestii mari impreuna!
- O sa ne creasca inima de mindrie de fiecare data cand vom ajunge prin Gara din Iasi! Turnul Nostru va putea fi vazut de departe pe timp de noapte, iar ziua va fi remarcat si va oferi informatii utile miilor de oameni care folosesc zilnic pasarela.
- Nu in ultimul rand, in spatele acestui proiect exista o intr-adevar o echipa de specialisti. Printre ei se numara un arhitect, un ecolog,un inginer, un specialist in management de proiect samd iar oamenii astia au lucrat la un buget si un plan de implementare.
Asadar, votati pentru Turnul Nostru (click) si hai sa aducem grantul asta la Iasi! ( Procedeul de votare e confuz. Primul vot nu se inregistreaza, merita verificat ca votul e numarat dand click si a doua oara pe butonul de vot.)
marți, octombrie 25, 2011
joi, octombrie 13, 2011
De la animale iubite la animale de laborator
Obişnuiţii şoareci de casă (Mus musculus) şi şobolani (Rattus norvegicus) au fost selecţionaţi pentru obţinerea unor rase speciale de laborator, pe care s-au desfăşurat mii de proiecte de cercetare.
Şoarecele este considerat cel mai bun model pentru studiul bolilor ereditare ce afectează omul, căci oamenii şi şoarecii au în comun peste 90% dintre gene. Dezvoltarea tehnicilor de inginerie genetică a permis obţinerea unor şoareci transgenici (modificaţi genetic) cu ajutorul cărora sunt studiate diferite afecţiuni umane.
Şobolanii sunt mai greu de manipulat genetic, în schimb, sunt extrem de utili în cercetările de fiziologie, neurologie, oncologie, toxicologie, precum şi pentru testarea medicamentelor.
Cobaiul (Cavia porcellus) era, la un moment dat, animalul de laborator prin excelenţă, de unde şi utilizarea termenului de "cobai" ca metaforă pentru orice fiinţă devenită subiect al unui experiment, de orice fel.
Cobaii au fost folosiţi în Italia încă din secolul al XVII-lea, pentru studierea anatomiei. În secolul XX au luat parte la teste în cadrul unor programe spaţiale; au fost utilizaţi pentru testarea unor vaccinuri, pentru studii de alergologie, de dermatologie, în cercetări asupra multor boli infecţioase (difteria, tifosul, holera, tuberculoza şi diverse boli ale animalelor domestice) ori carenţiale (precum scorbutul, determinat de lipsa vitaminei C, deoarece cobaii, la fel ca şi omul, nu pot sintetiza vitamina C în propriul lor organism, ci trebuie să şi-o procure exclusiv din surse externe, prin alimentaţie).
Iepurii
Mii de experimente au fost realizate pe iepuri şi numeroase realizări medicale de excepţie li se datorează şi lor. Vaccinurile, de pildă, sunt şi azi preparate, în mare măsură, utilizând anticorpi furnizaţi de iepuri inoculaţi cu agenţii patogeni ai bolilor respective.
Astmul bronşic, fibroza chistică, cancerul, diabetul accidentele vasculare cerebrale se numără printre afecţiunile investigate cu ajutorul unui mare număr de iepuri de laborator.
Una dintre cele mai controversate probleme ale lumii de azi este utilizarea iepurilor în testele de toxicitate, mai ales pentru produse cosmetice, - aşa-numitele teste Draize, prin care sunt identificate substanţele ce ar putea produce reacţii neplăcute consumatorilor. Testările implică picurarea substanţelor respective în ochi sau aplicare lor pe piele, pentru a urmări eventualele reacţii alergice , inflamatorii etc. Protestele la adresa acestei metode - considerată de mulţi ca o formă de cruzime faţă de animale - determină tot mai multe companii producătoare de cosmetice să renunţe la testele pe animale (şi să înscrie acest lucru pe ambalajele produselor lor).
joi, octombrie 06, 2011
MIscarea Plantam Fapte Bune in Romania
Colectia faptelor bune
“Plantam fapte bune in Romania!” lanseaza o nouă campanie de implicare sociala adresata tuturor celor activi in comunitate.
- a fost voluntar intr-un ONG
- a participat la actiuni de protectie a mediului, educatie, cultura, ajutorare de oameni nevoiasi, donare de sange, donare de carte
- s-a implicat in bunul mers al comunitatii din care faci si tu parte (la tine in scoala, companie, cartier, bloc sau oras)
- ti-a acordat un ajutor intr-o situatie dificila, care poate inspira si alti oameni
- printr-un gest a reusit sa-ti aduca bucuria sau ajutorul atunci cand aveai nevoie
In acest moment iti lansam invitatia de a il/o inscrie in „Colectia Faptelor Bune” din comunitatea ta. In perioada 7 septembrie – 7 octombrie 2011 ne dorim sa aflam cat mai multe fapte bune care s-au intamplat in tara.
Cum se fac inscrierile:
- Completeaza formularul de inscriere.
- Te rugam parcurge intre timp Regulamentul de Organizare al campaniei. (parcurgerea regulamentului este obligatorie pentru participarea in campanie)
- Vom actualiza periodic lista cu cei care vor fi inscrisi pentru faptele lor bune facute in comunitate. Ea va fi mentinuta pe website pe toata perioada campaniei (5 – 7 ani)
Haideti sa-i punem la loc de onoare pe cei care ies din confortul propriu pentru a ajuta comunitatea sau oamenii din jur!
Haideti sa-i cunoastem pe oamenii care au facut o fapta buna fara sa ceara nimic in schimb, care au adus zambetul pe chipul altcuiva!
Haideti sa aflam cati romani merita aplauzele noastre si merita sa-i avem drept modele!
Mai mult, pentru 10 din faptele bune facute in Romania, avem un mesaj de incurajare: juriul faptelor bune, format din tineri implicati in ONG-uri din Romania, va evalua colectia si va acorda cate un puiet in ghiveci pentru cei pe care i-au apreciat ei.
Puietii sunt pusi la dispozitie de Garden Center Grup si are menirea ca faptuitorii de bine, si cei pe care i-au ajutat, sa-l planteze si sa-l ingrijeasca.
Acest copacel este simbolul tuturor lucrurilor bune pe care le putem face. Ne dorim ca romanii care fac fapte bune sa preia raspunderea de a-i motiva si pe cei din jurul lor sa faca la fel.
Haideti sa auzim de cat mai multe fapte bune in intreaga comunitate!
Haideti sa luam model de la ele!
joi, septembrie 22, 2011
Ziua fără mașini - 22 septembrie
În fiecare an pe 22 septembrie, oameni din întreaga lume se adună pentru a marca „Ziua fără mașini” și a promova alternative la automobilul personal sau de serviciu. Sute de orașe își închid centrele circulației auto, mersul pe jos, bicicleta, transportul public și alte forme de deplasare fiind încurajate.
Deși evenimentul are ca punct de plecare Europa (unde a avut loc pentru prima dată în 1998, în Franța) popularitate „Zilei mondiale fără mașini” a depășit cu mult granițele bătrânului continent: anul acesta, 1544 de localități din peste 40 de țări de pe 3 continente au ales să promoveze alternative mai puțin poluante la automobil.
Astfel, timp de 24 de ore în ziua fără mașini, peste 1600 de orașe din statele membre ale UE vor interzice accesul automobilelor pe arterele principale, cu scopul de a-i convinge pe șoferi să renunțe la deplasarea cu mașina, în timp ce altele vor inaugura servicii îmbunătățite de transport public, zone pietonale sau piste pentru biciclete.
În 2011, peste 2000 de orașe din diverse țări (dintre care 47 de orașe din Romania) participă oficial la Săptămâna europeană a mobilității, cu sau fără a marca specific și Ziua europeană fără mașini.
În Iași, seria evenimentelor va începe joi în Piața Unirii, de la ora 14:00, cu expoziția de desene Octav Băncila, de fotografii și un concurs de desene pe asfalt. De la ora 18:00, va începe un manifest pe două roți pe traseul Couou-Ștefan cel Mare-Podu Roș-Tudor Vladimirescu-Elena Doamna-Palatul Culturii.
marți, iulie 26, 2011
Strategii de renunțare la junk food și junk drinks
joi, iulie 21, 2011
Despre IaŞi Reciclează
IaŞi Reciclează reprezintă o platformă educativă şi participativă pentru sensibilizarea populaţiei ieşene cu privire la importanţa protecţiei mediului natural.
Proiectul urmăreşte informarea despre practicile unui consum sustenabil şi despre importanţa reutilizării şi colectării selective a deşeurilor în vederea reciclării lor.
IaŞi Reciclează a fost lansat în ianuarie 2007 de către Asociaţiile AIESEC Iasi, TERIS şi Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany. De la ediția a treia (din anul 2009) programul este organizat de Asociaţia Mai Bine şi asociaţia noastră.
Colectarea selectivă a hârtiei (din licee, universităţi, instituţii sau firme private) acţiuni de plantare, training-uri, workshop-uri, proiecţii de filme sau concursuri sunt activităţile principale ale campaniei de mediu IaŞi Reciclează. Prin aceste activităţi organizatorii au reuşit să colecteze, pe parcursul a 5 ani, peste 100 de tone de hârtie, să reîmpădurească trei hectare de teren din Judeţul Iaşi cu peste 10000 de puieţi, să informeze elevii şi studenţii ieşeni despre importanţa protejării naturii, să organizeze împreună cu Centrul Cultural Francez şi Centrul Cultural German, primul festival de mediu din România, DOC EST , şi ... rezultatele nu se opresc aici.
Am creat și harta eco a orașului - http://www.colectarebaterii.ro/locatii-colectare.aspx plus am integrat în cadrul programului și colectare și reciclarea bateriilor.
An de an programul crește, fiecare ediție venind cu o noutate. Mai multe informaţii despre IaŞi Reciclează şi despre modalităţile prin care vă puteţi implica se găsesc pe site-ul oficial al proiectului: www.iasirecicleaza.ro